Samen werkt 't Doneer nu!
 1. Home
 2. /
 3. Nieuws
 4. /
 5. Nieuwsbrief oktober 2020

Nieuwsbrief oktober 2020

 

GROEI

Er is veel leven in de brouwerij zegt het spreekwoord en dat is volop van toepassing op JobHulpMaatje. Na het lezen van deze nieuwsbrief ben je weer volledig op de hoogte van:

 • Kom 7 november naar de digitale landelijke dag: thema GROEI
 • Nieuwe JobHulpMaatje-locatie: Swanenburghshofje Gouda
 • Voorbereidingen nieuwe project Werken in Nederland in volle gang
 • Hercertificering-programma opgezet
 • Agenda
 • wat betekent gedeeltelijke lockdown voor JobHulpMaatje
 • En meer..

 

Stuur deze nieuwsbrief door naar een bekende
Deel deze nieuwsbrief via Facebook

 

Landelijke dag 7 november gaat digitaal door

Op zaterdag 7 november wordt van 9.30 – 12.30 uur een digitale landelijke dag georganiseerd met als thema GROEI. Helaas is wegens COVID-19 afgezien van een fysieke bijeenkomst. We vinden het erg belangrijk elkaar juist nu te blijven ontmoeten om informatie en ervaringen uit te wisselen. Het programma start gezamenlijk, waarna er twee workshoprondes volgen. De dag is voor Maatjes, JobGroupleiders, coördinatoren en bestuurders van alle locaties van JHM.

 

Meer info & aanmelden landelijke dag

 

JobHulpMaatje nu ook in Gouda

 

In Gouda is dit jaar een JobHulpMaatje locatie van start gegaan. Aan coördinator Ellen van Wilpen de vraag de lezers van deze nieuwsbrief te informeren over opzet en activiteiten van JobHulpMaatje Gouda.

Ellen van Wilpen: “JobHulpMaatje maakt in Gouda onderdeel uit van het Swanenburghshofje. Vanuit het Swanenburghshofje bieden we laagdrempelige psychosociale en maatschappelijke ondersteuning. JobHulpMaatje is daar sinds dit jaar onderdeel van, in maart ben ik begonnen als coördinator. Wil je meer lezen over de geschiedenis van het hofje?

Ik ben zelf inmiddels al een heel aantal jaren bekend in Gouda. Voordat ik bij het hofje kwam werken, heb ik 16 jaar bij stichting MEE gewerkt, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen die te maken hebben met een beperking. Arbeidsparticipatie en specifiek het vinden van een passende baan, heeft daar de laatste 3 jaren mijn aandacht gehad. Door de Jobcoach-opleiding die ik heb afgerond, heb ik meer tools in handen gekregen om mensen hierin te begeleiden.

Het afgelopen jaar is tot dusver een dynamisch jaar geweest en de verwachting is dat dit jaar ook dynamisch afgerond zal worden. Wat mooi is in Gouda, is dat er een actief netwerk is van non-formele organisaties, die elkaar weten te vinden. Verbindende kracht zijn daarin de Sociaal Makelaars, die vraag en aanbod in de stad weten te matchen.

Mede hierdoor kon ik ook snel bekendheid geven aan JobHulpMaatje en vrijwilligers werven via kerken en via Goudvoorelkaar. Zowel voor de werkcoaches van de gemeente als de medewerkers van het Sociaal Team heb ik een Webinar kunnen geven. Inmiddels zijn er 5 opgeleide maatjes en 2 opgeleide JobGroupleiders en zijn we 3 weken geleden van start gegaan met de eerste JobGroup.

Er is veel vraag naar ons aanbod in Gouda. Hulpverleners weten ons te vinden, maar ook via de landelijke- en onze eigen website, krijgen we vragen binnen. Daardoor ben ik nu al een wachtlijst aan het opbouwen voor zowel een reguliere JobGroup als een JobGroup ‘Ik werk in Nederland’ die we beiden hopen te starten begin 2021. We stemmen regelmatig af met de gemeente in het kader van de nieuwe Inburgeringwet en de arbeidsparticipatie die de gemeente vanuit deze wet moet vormgeven. Het aanbod van ‘Ik werk in Nederland’ sluit daar heel goed op aan. Ik hoop dat we de komende tijd daarmee dan ook specifiek statushouders en andere mensen met een niet-westerse achtergrond in Gouda kunnen bereiken”.

 

Alle info over Swanenburghshofje – JHM Gouda

 

Werken in Nederland

 

Uit ervaring blijkt dat migranten en met name ook statushouders de JobGroup niet goed kunnen volgen (taalbarrière, andere achtergrond, andere arbeidsmarkt, kennen de regels in Nederland onvoldoende). Hierdoor halen zij te weinig uit de JobGroup en vertragen zij die voor de andere deelnemers. Vaak haken ze eerder af of kunnen na de JobGroup niet zelfstandig verder. Om deze reden heeft JobHulpmaatje een aangepaste JobGroup (hand- en werkboek) samengesteld en bestaat de JobGroup niet uit 7 bijeenkomsten maar uit 10 bijeenkomsten. Hiervoor zijn wij veel dank verschuldigd aan de locaties Rhenen en Zwolle, die met deze aanpak begonnen zijn. Hun ervaringen zijn benut om nu tot een iWIN te komen dat ook op andere locaties zal worden ingezet.

Doel van de JobGroup Ik werk in Nederland:
Het doel van de JobGroup Ik werk in Nederland is dat de deelnemers zichzelf kunnen presenteren en schrijven over zichzelf. Ook leren ze hoe de Nederlandse werkvloer werkt en wat de regels en gewoonten zijn. Hoe ga je met collega’s om, hoe stel je jezelf voor en gedraag je je enzovoort. Ook maken ze kennis met LinkedIn en Social media.

De bijeenkomsten worden gegeven aan de hand van thema’s, verdeeld over 10 stappen:

 

Iedere stap heeft een vaste opbouw:

Welkom en leerdoel | In elke bijeenkomst starten we met uitleg over de stappen en het doel.
Huiswerk bespreken | Door het maken van een opdrachten bereid jij je goed voor op de bijeenkomst.
Groepsgesprek | Tijdens de bijeenkomst ga je samen met andere werkzoekenden aan de slag. Dit gaat op een ontspannen manier, maar dat betekent niet dat jij niets doet op een bijeenkomst. Je leert goed naar jezelf kijken, maar helpt ook anderen. Een bijeenkomst duurt ongeveer twee uur.
Verdieping | Bij de Verdieping maken we een opdracht die past bij de stap die we nemen.
Huiswerk | Om thuis nog na te denken over de bijeenkomst, krijg je een opdracht mee. Soms maken we die in de bijeenkomst, maar het kan ook zijn dat je dit thuis moet doen.
Wat hebben we geleerd | We kijken terug op deze bijeenkomst, wat hebben we geleerd.
Napraten | We willen je nog helpen bij vragen. Stel ze daarom gerust.

Het begeleiden van statushouders vergt extra kennis om deze groep werkzoekenden goed te kunnen begeleiden. Om deze reden is een aanvullende trainingsdag gemaakt om maatjes en JobGroupleiders handvatten te geven voor een zo goed mogelijke begeleiding.

Training Ik werk in Nederland:
Inmiddels zijn maar liefst 28 Maatjes en JobGroupleiders getraind in iWIN. Maatjes en Jobgroupleiders hebben daarin geleerd waarom wij anders zijn dan andere culturen/andere mensen (dus niet: ZIJ zijn anders). Denk aan andere gewoontes, begroetingen, andere manier van solliciteren, andere arbeidsmarkt, andere regelgeving, andere behoeften etc. Omgaan met verschillen, wat voor spanningen kunnen er zijn. Verschillen in behoeften piramide van Maslow en Pinto. Helpen de competenties  bij het effectief omgaan met mensen met andere achtergronden. En zij hebben kennisgemaakt met het speciaal hiervoor ontwikkelde handboek en het bijbehorende werkboek. Zij staan klaar om nu met de feitelijke begeleiding te beginnen.

Door een aangepaste JobGroup en goed opgeleide maatjes en JobGroupleiders wil JobHulpMaatje Nederland de statushouders zo goed mogelijk begeleiden naar werk, vrijwilligerswerk of opleiding.

 

Interview Ilse de Lange
Ilse de Lange gaf samen met Gerard van Barneveld de trainingen voor iWIN.

Vraag: Ilse, waarom is iWIN zo belangrijk voor jou?
Antwoord: Ik vind het heel belangrijk, dat migranten zich thuisvoelen in Nederland. Zij zijn vaak ontworteld, ze hebben een lange weg afgelegd en zijn door alle procedures gekomen en nu gaan ze hier aan de slag. Ik gun hen dat ze hier kunnen gaan wortelen. Ik werk daarom heel graag mee aan het verder toepassen van deze aanpak, die werd ontwikkeld door de JHM-locaties van Rhenen en Zwolle en nu breder toegepast gaat worden.

Vraag: en waarom kan dat niet in een gewone JobGroup?
Antwoord: Een JobGroup gaat vrij diep en dan merken we toch dat het tempo, het taalniveau en de ingewikkeldheid van Nederland daarbij parten spelen. In iWIN werken we daarom met 10 i.p.v. 7 bijeenkomsten en daarna als daar behoefte aan is ook nog twee specialisatiedagen. We werken in een rustiger tempo en het taalgebruik is eenvoudiger.

Vraag: wat vind je ervan dat maar liefst 28 Maatjes en JobGroupleiders deze extra training willen volgen?
Antwoord: Geweldig! Het is nog nooit gebeurd, dat een training die voor de eerste keer gegeven wordt zo goed is bezet. Zij was zelfs overtekend, maar 28 was het maximum voor een goede training en ook wegens de beperkingen wegens Corona. Gelukkig willen veel vrijwilligers hieraan mee bouwen.

Vraag: springt er nog iets speciaals uit voor jou? 
Antwoord: Ja, een van de vrijwilligers is zelf 8 jaar geleden als vluchteling naar Nederland gekomen en zet zich nu op deze wijze in om anderen verder te helpen. Mooi! En dat helpt, want wij kijken in deze training ook vanuit het perspectief “Waarom zijn wij anders”.

En nu aan de slag
En nu is het zaak om het geleerde in de praktijk verder toe te gaat passen. Dat gaat in elk geval gebeuren in Enschedé, Rhenen, Zwolle, Zoetermeer, Zeewolde en Gouda.

 

Ja, ik doe mee aan de Jobgroup iWIN

 

We hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste activiteiten.

 

Effecten gedeeltelijke lockdown op JobHulpMaatje

Vanzelfsprekend volgt JHM de nieuwste richtlijnen op .

De locaties

De locaties zullen zelf per activiteit bepalen wat wel en wat niet door kan gaan en in welke vorm. Geadviseerd wordt daarbij niet op de rand van de regels te gaan zitten.Elders in deze nieuwsbrief vind je een link naar de websites van de locaties.

 • Individuele begeleiding door Maatjes kan meestal doorgaan, vaak ook met digitale hulpmiddelen.
 • Groepsactiviteiten zijn extra kwetsbaar. Diverse locaties experimenteren met digitale toepassingen daarvoor. JHM NL is geïnteresseerd in ervaringen daarmee en locaties die overwegen digitale toepassingen te gaan gebruiken kunnen ook informatie inwinnen bij JHM NL of rechtsreeks bij andere locaties.

JobHulpMaatje Nederland

JHM NL organiseert de komende weken geen fysieke groepsactiviteiten. Dat betekent concreet:

 • Een digitale landelijke dag op 7 november i.p.v. een fysieke bijeenkomst (zie elders in de ze nieuwsbrief)
 • Geen hercertificering op 12 november te Zoetermeer.Bezien wordt nog hoe verder.
 • Geen Maatjestraining op 14 en 19 november. Het bestuur van JHM NL heeft wel een opdracht verstrekt voor de ontwikkeling van een digitale Maatjestraining. Daarover volgt later meer informatie. Doel is nog dit najaar daarmee een start te kunnen maken.
 • Op 28 oktober wordt een webinar gehouden waarin informatie zal worden verstrekt over het samen gaan toepassen van TEAMS. Hiervoor zijn bestuursleden en coördinatoren van de locaties al uitgenodigd. Dit project is een samenwerking van SchuldHulpMaatje, JobHulpMaatje en HIP Helpt. Het is een uitvloeisel van de eerste Coronagolf en heeft nu een concrete vorm gekregen. Informatie wordt verstrekt en vragen kunnen gesteld worden.
 • Over 2 weken wordt de situatie opnieuw bekeken en zal ook naar activiteiten later dit jaar gekeken worden.

 

Diverse data – diverse plaatsen
Opleidingen nieuwe Maatjes, JobGroupleiders & Coördinatoren

Er  zijn diverse nieuwe opleidingen gepland.
Bekijk de volledige agenda »

 

7 November – online
Landelijke maatjesdag
Elk jaar is er een landelijke dag voor de hele community van JobHulpMaatje.
Meld je aan »

 

12 november – Zoetermeer gaat niet door 

28 november – Zwolle

Hercertificeringsprogramma
Er wordt voor het eerst een hercertificeringsprogramma uitgevoerd. JHM vindt het belangrijk dat onze Maatjes van hoge kwaliteit zijn. Daarom worden zij goed opgeleid en ontvangen zij daarvoor een certificaat. Het is belangrijk dat deze kwaliteit ook hoog blijft en daarom wordt nu voor het eerst een hercertificeringsprogramma aangeboden. Inmiddels is de eerste dag geweest te Rhenen. Na een introductie door JHM-voorzitter Ewout Suithoff werd aandacht besteed aan de onderwerpen omgaan met teleurstellingen, theorie over de veranderende arbeidsmarkt en de veranderde regelgeving en aan het omgaan met positieve en negatieve paradigma’s. Het was nuttig,leerzaam en prikkelend. Na deze eerste ronde zal het programma geëvalueerd worden. De bedoeling is dat hercertificering in de toekomst verplicht wordt. De hercertificering wordt na Rhenen ook nog regionaal aangeboden regionaal op twee plaatsen:

 • 12 november in Zoetermeer
 • 28 november te Zwolle

Maatjes kunnen zich via hun coördinator opgeven voor één van deze mogelijkheden.

 

17 november – Zoetermeer
Start 1e JobGroup ZZP

Een bijzondere JobGroup is die over ZZP. De problematiek van ZZP’ ers is urgent geworden door corona. Daarom is een aanpak ontwikkeld, die afsplijt voor het eerst wordt toegepast door de JHM-locatie Zoetermeer. Bij succes kunnen daarna ook de andere locaties hierover beschikken.

 

Het belangrijkste is natuurlijk, dat de JHM-locaties actief zijn. En dat zijn ze. Er staan weer meerdere JobGroups en andere activiteiten gepland. Welke dat zijn lees je op de website.

Oproep aan de coördinatoren: meld je activiteiten aan voor opname in de landelijke agenda. Dat vergroot de bekendheid van de activiteiten. De nieuwsbrief wordt aan die agenda gekoppeld.

 

Kort nieuws 

JobHulpMaatje Rhenen heeft de publieksprijs gewonnen van de Client in Beeldprijs 2020. De prijs werd toegekend voor hun bijdrage aan een meer menselijke dienstverlening. De prijs bestaat uit een bedrag van 2500 Euro en een mooi aandenken. Felicitaties voor alle mensen die in Rhenen hieraan bijgedragen hebben. Goed bezig!

 

In Leiden is Barbera Bikker benoemd tot hoofdcoördinator van JobHulpMaatje Leiden. Barbera lost Jan Kruidhof af, die de afgelopen jaren hard heeft gewerkt aan de ontwikkeling van het concept in Leiden. Jan, heel veel dank. En Barbera heel veel succes!

 

Op de begroting van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is extra geld uitgetrokken voor armoede & schuldenbeleid. Dat geld wordt verdeeld via de gemeenten. Min SZW adviseert daarom om met gemeenten in contact te treden als locaties daarvoor in aanmerking willen komen. Min SZW heeft namelijk zelf geen subsidieregeling in voorbereiding om projecten te kunnen financieren.

 

Bedankt voor jullie steun aan JobHulpMaatje: Juist Nu!

 

JobHulpMaatje werkt met vrijwilligers en daardoor zijn de kosten beperkt. Er zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. Denk aan de opleiding en bijscholing van vrijwilligers, aan faciliteiten voor fysieke en digitale bijeenkomsten, de kosten van coördinatie, het ontwikkelen en bijhouden van kwalitatief goede werkmethoden en werkboeken en dergelijke. Gelukkig zijn er de onderstaande organisaties die JobHulpMaatje helpen. Daarnaast ontvangen de diverse locaties giften van goede doelen, van locale fondsen, van kerken en van particulieren.

 

Ik wil JobHulpMaatje ook steunen

 

Help jij mee bij verspreiding van deze nieuwsbrief?

Bedankt voor het lezen van deze nieuwsbrief! We willen graag dat nog meer mensen zich abonneren op de nieuwsbrief wanneer zij daar zelf voor kiezen. Meld jezelf aan als abonnee, of stuur een mailtje naar de redactie.