Jobgroup ZZP geslaagd. Smaakt naar meer!
Al vrij snel na het uitbreken van COVID-19 werd duidelijk, dat er ook grote economische gevolgen zouden zijn. En de eersten, die daarvoor de prijs betaalden waren de ZZP’ers. Deze vormen in feite de flexibele schil om de arbeidsmarkt. Door deze flexibele schil te verkleinen kunnen bedrijven de baan van de werknemers in loondienst langer in stand houden. Veel van de ZZP’ers zijn geen ondernemers in de klassieke betekenis, omdat zij alleen hun arbeid verhuren. Deze situatie, waardoor plotseling veel ZZP’ers zonder werk kwamen en dan vaak ook nog zonder vangnet was het startpunt voor JobHulpMaatje. De vraag kwam op kan JHM iets betekenen door begeleiding van die ZZP’ers die denken er zonder hulp niet uit te komen en wellicht ook met de vraag zitten “moet ik doorgaan als ondernemer of moet ik proberen naar een baan in loondienst te gaan?”. Vanuit deze probleemstelling heeft JHM Zoetermeer het initiatief genomen een JG ZZP maken voor deze doelgroep en bij welslagen dit ook over te dragen aan de andere locaties van JHM.
Inmiddels is de proef op de som genomen. De JG ZZP werd begeleid door Johan Alebregtse, JobGroupleider bij JHM Zoetermeer en de in onze community alom bekende Ilse de Lange. Reden om met hen beiden een interview te houden over hun ervaringen en deze daarmee uit te dragen naar geheel JobHulpMaatje Nederland.
Vraag: Wat was de aanleiding om speciale aandacht te schenken aan ZZP’ers? En waarom was de bestaande opzet van een JG daarvoor ontoereikend?
Johan: Bij het (gaan) runnen van een zelfstandige onderneming en het zoeken naar opdrachtgevers komt aanzienlijk meer kijken dan bij het zoeken naar een nieuwe baan. De reguliere JobGroup heeft de aandacht vooral op het jezelf leren kennen en jezelf presenteren naast een stuk verdieping in de arbeidsmarkt en netwerken. Als ZZP’er komen daarbij alle aspecten rondom het managen van je eigen bedrijf (ondernemings- en marketingplan, financiering, acquisitie, e.d.).
Vraag: Welke aanpassingen zijn nodig t.o.v. het gebruikelijke concept van een JG en tot welke opzet leidde dit?
Ilse: Dit zijn de 10 thema’s van de JobGroup ZZP:
- Hoe kom ik hier?
- Wie ben ik (als ondernemer)?
- Wat kan ik (als ondernemer)?
- Welke praktische aspecten horen bij ondernemerschap?
- Wat wil ik (als ondernemer)?
- Wat wil de markt en hoe benader ik deze?
- Hoe ziet de arbeids-/opdrachtenmarkt eruit?
- Hoe vind ik een baan of opdracht?
- Hoe ziet mijn ZOOP/POP eruit?
- Dit ben ik!
De 7 bestaande thema’s zijn omgebouwd naar ondernemerschap. Daarnaast zijn nieuwe thema’s toegevoegd: praktische aspecten bij ondernemerschap, marktonderzoek, marketing en financiën. Mensen die de reguliere JobGroup al hebben gevolgd, zullen slechts minimale dubbelingen tegenkomen. De sessies zijn afwisselend en nieuw. We bespreken in plaats van: ‘wie ben ik’ het thema ‘wie ben ik als ondernemer’. En je gaat je eigen score vergelijken met de eigenschappen van succesvolle ondernemers. Hierdoor wordt duidelijk wat men al in zich heeft en wat nog mist aan eigenschappen of vaardigheden en op welke manier dit gecompenseerd kan worden (door bijv. iemand anders in te schakelen of ondersteunende middelen zoals boekhoudsoftware in te zetten).
In deze JobGroup werken we toe naar het maken van een keuze: starten, doorgaan, nieuwe markten/producten/diensten aanbieden of stoppen met je onderneming. Deze keuze is gebaseerd op het ondernemingsplan, dat zich geleidelijk vormt gedurende elke bijeenkomst en/of thuisoefeningen. Uiteindelijk presenteren de deelnemers hun Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP, bij keuze voor loondienst) of Zelfstandig Ondernemings Ontwikkel Plan (ZOOP, bij keuze voor onderneming).
Vraag: Sloot het ontwikkelde concept aan bij de behoefte van de deelnemers? Waren er verrassingen, waardoor bijstelling nodig was?
Johan: Voor zover we dat uit de eerste training mogen concluderen waren de deelnemers blij met de geboden training en de onderwerpen die daarin werden behandeld. We werken vanuit een sterke focus op het individu en dat sprak de deelnemers nadrukkelijk aan. Ook voor deze groep merk je dat aandacht werkt!
Ilse: Het concept sloot goed aan bij de deelnemers. Wel is het belangrijk om vooraf de verwachtingen af te stemmen, bijvoorbeeld over de thuisoefeningen die ca 2 uur per week investering vragen. Het maken van de thuisopdrachten verhoogt het rendement enorm. De JobGroup is anders dan een training van de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld. Er is veel ruimte om elkaar van ideeën en feedback te voorzien. In onze groep zaten veel ondernemers die diensten leverden, zij begrepen niet altijd de vraagstukken van een ondernemer die werkt met voorraden. Ook handig om gast-ondernemers in de sessies uit te nodigen die iets vertellen over hun successen en blunders. Bij voorkeur een diversiteit aan ondernemers (groothandel, industrie, diensten etc.) want daar spelen andere vraagstukken.
Vraag: Wat is jouw evaluatie van de gekozen opzet en werkwijze? Raad je aan op ruimere schaal deze specifieke JG voor ZZP in te zetten?
Ilse: De opzet en werkwijze past goed bij (aankomende) ondernemers die voor de keuze staan hoe nu verder. Het succes staat of valt bij de deelnemers in de groep; hebben zij een klik, herkenning en respect voor elkaar. De JG ZZP kan landelijk ingezet worden, waarbij een aandachtspunt is dat de voorkeur is dat de JobGroupleider affiniteit heeft met het coachen van ondernemers en/of zelf ondernemer is (geweest). Het is nuttig als er over deze eerste ervaring met een JG ZZP in de landelijke nieuwsbrief wordt bericht. Het is de moeite waard.
Vraag: Ken je de tevredenheid van de deelnemers die hebben deelgenomen? En hoe kijk je zelf hierop terug? Gaat JHM Zoetermeer ook in 2021 deze JG ZZP nog een keer geven?
Johan: De JobGroup ZZP wordt door de deelnemers met een goed tot zeer goed gewaardeerd. Dat was ook prima te merken in de betrokkenheid en het enthousiasme. Het is heel inspirerend om met zo’n groep mensen te mogen werken. Mede gelet op het enthousiasme en de belangstelling hebben we voor 2021 twee nieuwe JobGroups ZZP in het programma opgenomen. (start vrijdagmiddag 19/3 13-17 uur en start dinsdagavond 21/9 18-22 uur). JHM Zoetermeer staat er ook voor open als er kandidaten van andere JHM locaties in bijvoorbeeld onze arbeidsmarktregio hieraan meedoen. Dat kan een praktische manier zijn de nu verworven kennis uit te bouwen en te verbreden.
Vraag: Hebben jullie nog andere tips voor lezers van deze nieuwsbrief, die mogelijk ook actief willen worden voor deze doelgroep?
Johan: Heb je affiniteit met en/of kennis van zelfstandige ondernemers en wil je twijfelende, potentiële en/of (minder) ervaren ZZP’ers helpen bij hun keuzes meld je dan aan bij JHM. Je krijgt bij ons een opleiding als JobGroupleider. Samen met de affiniteit en/of kennis van zelfstandig ondernemen en het een keer meedraaien met een door een ander geleide JobGroup voordat je zelfstandig een JobGroup gaat draaien ben je goed voorbereid. Nadat voldoende ervaring is opgedaan zal moeten blijken of er een aparte opleiding voor JG ZZP nodig is.
Ilse: Mooi verwoord. Help zo mee een maatschappelijk probleem aan te pakken. |