Samen werkt 't Doneer nu!
 1. Home
 2. /
 3. Nieuws
 4. /
 5. Nieuwsbrief april – mei...

Nieuwsbrief april – mei – Stille armoede

Stille werkloosheid

In wat voor een intense tijd leven wij! Covid-19 heeft een enorme impact op onze samenleving, op gezinnen, ondernemers, kerken, ouderen, alleenstaanden en jongeren. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die werk kwijtraakte en hierdoor ook in financiële nood is terecht gekomen. En de groep die al werkzoekende was zag de hoop op werk vervliegen.
Dat wat meer en meer ging lijken op een maakbare samenleving kwam tot stilstand, het leven blijkt niet maakbaar en wij hebben elkaar meer nodig dan ooit. Hoe bijzonder is het dan ook dat juist in deze tijd het aantal vrijwilligers dat werkzoekenden wil ondersteunen is gegroeid in 2020. Het landelijke netwerk van vrijwilligers van JobHulpMaatje groeide met 25% en dat was ook nodig om de groei van begeleide werkzoekenden (ruim 12%)  te kunnen opvangen.
Pijnlijk duidelijk werd echter ook dat trajecten langer gingen duren. De doorstroom van 2020 naar 2021 werd groter. En meer dan eerdere jaren haakten ook werkzoekenden af. “Het gaat onder deze omstandigheden voorlopig toch niet lukken” hoorden wij. En ook was de overstap -noodgedwongen- naar digitaal werken voor een aantal werkzoekenden een belemmering. Toen Corona langer duurde dan aanvankelijk werd verwacht  blijken werkzoekenden ook meer moeite te krijgen hun weg naar hulp te vinden. De instroom vertraagt daardoor. Stille werkloosheid en stille armoede neemt toe!  Mensen bezitten hun ziel in lijdzaamheid en wachten betere tijden af.  Dit is wat niet wat de werkzoekenden willen en niet wat JobHulpMaatje wil.
Gelukkig zijn er ook nog steeds successen te melden. Zoals van de eenenzestigjarige man die na veertig jaar in de evenementenbranche door Corona plotseling op straat kwam te staan. En die met veel doorzettingsvermogen en met begeleiding van JobHulpMaatje een nieuwe baan wist te bemachtigen. Een heel andere baan, maar waar hij wel zijn technische skills kwijt kan.
Juist nu is het belangrijk dat werkzoekenden die hulp nodig hebben die gaan zoeken en kunnen vinden. Gelukkig wordt economisch herstel verwacht en is dat her en der ook al zichtbaar. Voor de werkzoekenden, die al vóór Corona het moeilijk hadden en voor de nieuwe werklozen is het daarmee nog niet zomaar opgelost. Wij van JobHulpMaatje blijven klaarstaan om te helpen waar dat maar kan!

Meer informatie over JobHulpMaatje

 

 

Locaties aan het woord

Deze aflevering van de rubriek Locaties aan het woord  bevat een inkijkje in de locaties Apeldoorn en Waddinxveen. In eerder afleveringen verschenen al artikeltjes over Gouda, Rhenen en Zoetermeer. In deze rubriek stellen locaties of personen die daar actief zijn zichzelf voor. Zowel  JHM Apeldoorn als JHM Waddinxveen zijn recent gestart. Wij wensen hen veel succes in het begeleiden van werkzoekenden en veel werkplezier voor de vrijwilligers toe.

JobHulpMaatje Waddinxveen is ready to go!Jolanda van der Maas, Coördinator JobHulpMaatje Waddinxveen, licht toe:
“JobHulpMaatje Waddinxveen is recent gestart. Daar zijn we heel erg blij mee. We hopen de komende jaren veel te kunnen betekenen voor inwoners uit Waddinxveen die op zoek zijn naar werk. We geloven dat het concept van JobHulpMaatje hier een mooie bijdrage aan kan leveren.
De eerste jobzoekers hebben zich al gemeld en in juni hopen we te starten met de eerste JobGroup. De tweede zal in het najaar plaatsvinden.
Momenteel is Karin Goedendorp (coördinator) druk bezig met het organiseren van de eerste JobGroup. En daar komt best wat bij kijken: contacten met gemeente en lokale netwerkpartners, persberichtjes schrijven en regelmatig posten op social media.
We hopen veel werkzoekenden enthousiast te kunnen maken voor deelname aan de JobGroup. We willen méér doen dan mensen helpen (weer) een betaalde baan te vinden. We willen  werkzoekenden vooral toerusten en helpen ontdekken wie ze zijn, waar ze goed en zijn en welke banen bij hen passen. Een JobGroup kan hen daar heel goed bij helpen.
Inmiddels hebben we al één getrainde jobgroupleider en 5 getrainde maatjes. Ready to go! Waddinxveen”
Volg JHM Waddinxveen

 

JobHulpMaatje Apeldoorn is aan het werkWilma Potkamp stelt zich voor: “Ik ben Wilma Potkamp, coördinator van Stichting Met Elkaar Apeldoorn. In Apeldoorn is JobHulpMaatje van start gegaan. Een aantal jaren geleden ben ik werkzaam geweest als vrijwilligers coördinator bij Schuldhulpmaatje Apeldoorn. Dit werk heb ik 5 jaar lang met veel plezier gedaan. Op een bepaald moment was ik eraan toe om een betaalde baan te vinden. Mijn werk had ik destijds opgegeven toen mijn kinderen geboren werden. In al die jaren dat ik thuis was voor de kinderen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Toen ik weer opzoek ging naar een vaste betaalde baan kwam ik mezelf tegen, met wat wil ik voor werk, wat past bij mij en hoe pak ik het aan. Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief en hoe stel ik een CV op.  Al vrij snel vond ik een baan als receptioniste. Nadat mijn contract was afgelopen en niet verlengd werd wegens reorganisatie ben ik weer aan het solliciteren gegaan. Gelukkig vond ik direct weer een baan als receptioniste/telefoniste. Na 2 jaar merkte ik toch dat dit werk niet is waar ik energie van krijg en wat ik wil blijven doen tot mijn pensioen. Maar wat wil ik wel en wat kan ik en …wat zijn mijn mogelijkheden. Ik ben loopbaan coaching gaan doen en daar kwam ik achter dat ik toch een coördinator/coach ben voor de kwetsbare doelgroep. Via LinkedIn en mijn sociale contacten kreeg ik de tip dat er een coördinator gezocht wordt voor JobHulpMaatje Apeldoorn. De locatie Apeldoorn moest nog opgestart worden. Ik ben gaan solliciteren en werd aangenomen.
Dit is een hele goede keus voor mij geweest. Toen ik op zoek was naar een baan had ik daar ook graag ondersteuning bij gehad. Nu weet ik dat het er is en wil er dan ook veel bekendheid aan geven. In de opstartfase ben ik heel veel aan het netwerken en dat is ontzettend leuk om te doen. Veel organisaties zijn erg enthousiast over JobHulpMaatje Apeldoorn. Ik nodig mezelf uit voor een gesprek om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Via social media breng ik JobHulpMaatje onder de aandacht. En de aanmeldingen komen nu binnen. Wat is het fijn om bij een intake te merken dat hulpvragers zich gehoord voelen en dat ze ondersteuning kunnen krijgen. Dat geeft ze een boost en kijken positiever naar het vinden van een “nieuwe” baan. Door mijn levenservaring weet en voel ik waar ze in zitten en wat er door ze heen gaat.
Ook het werven van maatjes is leuk om te doen. Mijn enthousiasme breng ik over aan de maatjes en ze ervaren dat als erg prettig. Betrokkenheid bij zowel de hulpvrager als het maatje is erg belangrijk. Door de reacties die ik ontvang krijg ik energie en voel ik me ook waardevoller. Zo kunnen zowel de hulpvragers, maatjes en coördinator veel voor elkaar betekenen.”
Volg JHM Apeldoorn op LinkedIn
Kort Nieuws

 • 6 studenten van Windesheim zijn druk bezig met het maken van een communicatieplan voor JHM. Ze hebben inmiddels diverse locaties benaderd met een informatievraag. We horen snel waarmee zij komen. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig naar hun adviezen.
 • Een groot deel van de maatjes en JobGroupleiders hebben de training jaren geleden gevolgd. JobHulpmaatje vindt het belangrijk dat de maatjes en JobGroupleiders op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in de wetgeving en daarom bieden wij een hercertificering aan. De eerste hercertificering was in Rhenen. Door de maatregelen rondom corona was het daarna niet mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. De volgende hercertificeringen vinden nu digitaal plaats op 22 mei en 17 juni. Zie de Agenda.
 • Ongeveer 40% van de werkzoekenden, die zich bij ons aanmelden, vindt een baan, vrijwilligerswerk of opleiding die bij hen past. Door corona hebben locaties een tijdje geen JobGroups kunnen draaien en waren ze afhankelijk van individuele trajecten. Hierdoor moesten werkzoekenden soms langer wachten en ook trajecten duurden langer. Hierdoor is de doorstroom naar 2021 een stuk hoger dan vorig jaar. De gevolgen van Corona beginnen geleidelijk aan dus steeds nijpender te worden. Zie artikel elders in deze nieuwsbrief.
 • Op 13 april vond er een Webinar plaats waarin LDC dieper inging op wat er allemaal mogelijk is met het instrument dat de JHM locaties gebruiken om het profiel van de werkzoekende in kaart te brengen en dat te koppelen aan de arbeidsmarkt en aan de actuele vacatures. Er waren meer dan 25 deelnemers. Er is een video-opname gemaakt, waardoor het Webinar later ook voor anderen nog te zien is. Marloes Bouwmeester van het landelijk bureau van JHM is voornemens vaker een Webinar te organiseren. Marloes: “De waardering was positief en de opkomst hoog. Dus zeker de moeite waard dit vaker te doen”.
 • Er wordt hard gewerkt aan een Meerjarenvisie voor JobHulpMaatje voor de komende jaren. Hierover vonden recent twee gespreksavonden plaats. Een met bestuursleden en een met coördinatoren. De oogst was groot en wordt nu door Sander Balkenende verwerkt tot een volgende versie. Deze wordt uiteraard gedeeld. En inmiddels wort ook nagedacht over de stapsgewijze uitvoering van de plannen.
 • Ook wordt gesproken tussen SchuldHulpMaatje, HipHelpt, Present, Tijd voor Actie en JobHulpMaatje over meer samenwerking. De resultaten zullen als er resultaten zijn worden gecommuniceerd. Ook deze nieuwsbrief zal daar dan aandacht aan schenken.
Besteding bijdrage KNR

In de vorige nieuwsbrief werd vermeld, dat KNR een bijdrage heeft toegekend aan JHM NL ten behoeve van het project Werken in Nederland. Daar gaan in elk geval de locaties Gouda, Rhenen, Zeewolde, Zoetermeer en Zwolle mee aan de slag. Maatjes gaan migranten begeleiden en er worden JobGroups georganiseerd. Een deel van de middelen wordt ook besteed aan het geven van een impuls aan het volgen van de speciaal voor dit project ontworpen extra eendaagse training voor Maatjes en JobGroupleiders, die aan de slag gaan met Ik Werk in Nederland. Daar zijn in 2020 al een flink aantal vrijwilligers in geschoold. Voor nog eens16 trainingen extra zullen de kosten verlaagd worden van 175 naar 100 euro. Ook andere dan genoemde locaties kunnen daar gebruik van maken. De trainingsdag zal ook naar een digitale variant omgebouwd worden, zodat deze altijd kan doorgaan, hetzij fysiek, hetzij digitaal. Zie de Agenda.
Met de beschikbare middelen zullen naar verwachting ongeveer 10 JobGroups worden uitgevoerd, zullen individuele begeleidingstrajecten worden uitgevoerd en zullen ongeveer 16 Maatjes en JobGroupleiders extra worden geschoold. Dank aan KNR die deze impuls mogelijk maakt. 

 

We hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste activiteiten.

Ook dit keer weer erg veel activiteiten. Volg via de button de volledige agenda. Maatjestrajecten worden individueel gepland door de betreffende locatie van JHM. Die vind je in dit overzicht dan ook niet terug. Volg ook de impact die de maatregelen ter bestrijding van COVID-19 hebben via de eigen locatie.

Landelijke dag 2021
Ook dit jaar wordt weer een landelijke dag georganiseerd voor vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden van JobHulpMaatje. Reserveer hiervoor 6 november in uw agenda. Besloten is deze dit jaar opnieuw digitaal te houden. De digitale versie was afgelopen jaar druk bezocht en succesvol. Omdat niet zeker is dat we dit jaar met grote aantallen al fysiek bij elkaar kunnen komen en we wel zekerheid willen over het wel doorgaan is besloten tot een tweede digitale landelijke dag. Voor informatie en het inbrengen van ideeën kun je terecht bij:  marloes.bouwmeester@jobhulpmaatje.nl

Agenda JobGroups

Op woensdag 28 april start een JobGroup te Utrecht
Op donderdag 10 mei start een nieuwe JobGroup te Gouda
Op vrijdag 14 mei start een nieuwe JobGroup te Zoetermeer
Op donderdag 20 mei start een JobGroup in Apeldoorn
Op dinsdag 15 juni start een JobGroup iWIN te Zoetermeer

In juni starten ook weer diverse nieuwe JobGroups op diverse locaties

Trainingen
Op dinsdag 18 mei is een coördinatortraining gepland
Op zaterdag 22 mei is een digitale hercertificering voor Maatjes gepland.
Op donderdag 27 mei en zaterdag 5 juni is er een training voor nieuwe JobGroupleiders
Op 3 en 12 juni is er een training voor nieuwe Maatjes
Op 11 juni is er een trainingsdag iWIN
Op donderdag 17 juni is een digitale hercertificering voor Maatjes gepland
Op 2 en 11 september is er een training voor nieuwe Maatjes
Op 16 en 25 september is er een training voor nieuwe JobGroupleiders
Op 18 en 27 november is er een training voor nieuwe Maatjes

Volg de Agenda
We bedanken alle sponsors voor hun steun aan JobHulpMaatje!
JobHulpMaatje werkt met vrijwilligers en daardoor zijn de kosten beperkt. Er zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. Denk aan de opleiding en bijscholing van vrijwilligers, aan faciliteiten voor fysieke en digitale bijeenkomsten, de kosten van coördinatie, het ontwikkelen en bijhouden van kwalitatief goede werkmethoden en werkboeken en dergelijke. Gelukkig zijn er veel organisaties die JobHulpMaatje helpen. Gelukkig ontvangen de  JobHulpMaatje locaties ook subsidies van de Gemeente en giften van lokale fondsen, van kerken en van particulieren. Hartelijk dank daarvoor.
Ik wil JobHulpMaatje ook steunen